Doctor of Philosophy in Food Science and Technology:
Texas A & M University
College Station, TX, United States
Completion, May 2023
Master’s Degree in Food Science and Technology: (Thesis based)
Texas A & M University
College Station, TX, United States
Completion, Aug. 2017
Bachelor’s Degree in Food Science and Human Nutrition:
Qassim University
Qassim, Saudi Arabia
Completion: July 2011
Professional Experience
Consultant:
Saudi Food and Drug Authority (SFDA); Riyadh, KSA May 2024 – present .
Assistant Professor:
King Saud University; Riyadh, KSA Aug 2023 – present
Research Assistant:
Cereal Quality Lab, Texas A & M University, USA; Jan 2018 – May 2023
Teaching Assistant:
Food Science and Technology dept, Texas A & M University, USA; Jan 2020 – May 2020
Teaching Assistant:
King Saud University, Riyadh, KSA; July 2012 – Apr 2013
Technical Trainer:
College of Food and Environment Technology, Buraydah, KSA; Aug 2011 to July 2012
areas of expertise
الاهتمامات البحثية:
تحسين الخصائص الكيميائية والحسية للأغذية المحلية من خلال استخدام مكونات جديدة ومستدامة.
تحليل الملوثات الكيميائية في الأغذية والبيئة.
دراسة تأثير التفاعلات بين النشاء والبروتين والبوليفينول على صحة الأنسان وجودة المنتجات الغذائية.
توظيف الحبوب والبقول النوعية و طرق التصنيع الحديثة لتطوير وابتكار أغذية تدعم الاستدامة والأمن الغذائي وتساعد على تحسين صحة الإنسان.
Research interests
Improving the chemical and sensory attributes of local foods through the utilization of novel and sustainable ingredients.
Analysis of trace chemical contaminants in food and environmental matrices
Investigating the impact of starch-protein-polyphenols interactions on human health and product quality.
Leveraging the versatility of grains (e.g. sorghum) and pulses with advanced processing technologies to develop sustainably foods (e.g. novel baked products, plant-based meat alternatives) to enhancing human health.
يغطى هذا المقرر التقنيات والعمليات والابتكارات الخاصة والناشئة في أي مجال من مجالات علوم وتكنولوجيا الأغذية، وسوف يمنح الطلاب مواضيع محدد كل أسبوع ، ويقوم الطلاب بعمل عرض تقديمي شفهي امام أعضاء…
هذا المقرر يعرف الطلاب بالتقنيات والأدوات الحديثة المستخدمة في تحليل وتوصيف مكونات الأغذية
This course introduces students to modern techniques and tools used in the analysis and…
طرق استخلاص وتنقية المركبات - الطرق المتطورة لفصل البروتينات وتقدير محتوياتها من الأحماض الأمينية - استخدام طرق الفصل الكروماتوجرافى المختلفة لتقدير الفيتامينات، الأحماض الدهنية، السكريات،…