Skip to main content
User Image

سليمان بن عبدالله الثواب

Assistant Professor

Assistant professor in Food Science and Technology (Analytical Food Chemistry)

كلية علوم الأغذية والزراعة
Building 2, second floor

announcement

introduction/brief CV

Education

 

Doctor of Philosophy in Food Science and Technology:  

Texas A & M University 

College Station, TX, United States 

Completion, May 2023  

 

Master’s Degree in Food Science and Technology: (Thesis based) 

Texas A & M University 

College Station, TX, United States 

Completion, Aug. 2017

 

Bachelor’s Degree in Food Science and Human Nutrition: 

Qassim University

Qassim, Saudi Arabia

Completion: July 2011

Professional Experience

Consultant: 

Saudi Food and Drug Authority (SFDA); Riyadh, KSA May 2024 – present   

 

Assistant Professor: 

King Saud University; Riyadh, KSA Aug 2023 – present   

 

Research Assistant: 

Cereal Quality Lab, Texas A & M University, USA; Jan 2018 – May 2023 

 

Teaching Assistant:  

Food Science and Technology dept, Texas A & M University, USA; Jan 2020 – May 2020 

 

Teaching Assistant: 

King Saud University, Riyadh, KSA; July 2012 – Apr 2013 

 

Technical Trainer: 

College of Food and Environment Technology, Buraydah, KSA; Aug 2011 to July 2012 

areas of expertise

الاهتمامات البحثية:

  • تحسين الخصائص الكيميائية والحسية للأغذية المحلية من خلال استخدام مكونات جديدة ومستدامة.
  • تحليل الملوثات الكيميائية في الأغذية والبيئة.
  • دراسة تأثير التفاعلات بين النشاء والبروتين والبوليفينول على صحة الأنسان وجودة المنتجات الغذائية.
  • توظيف الحبوب والبقول النوعية و طرق التصنيع الحديثة لتطوير وابتكار أغذية تدعم الاستدامة والأمن الغذائي وتساعد على تحسين صحة الإنسان.

 

Research interests

  • Improving the chemical and sensory attributes of local foods through the utilization of novel and sustainable ingredients.
  • Analysis of trace chemical contaminants in food and environmental matrices 
  • Investigating the impact of starch-protein-polyphenols interactions on human health and product quality.
  • Leveraging the versatility of grains (e.g. sorghum) and pulses with advanced processing technologies to develop sustainably foods (e.g. novel baked products, plant-based meat alternatives) to enhancing human health.  
  • Google scholar

publications
see all

courses
see all

course

يغطى هذا المقرر التقنيات والعمليات والابتكارات الخاصة والناشئة في أي مجال من مجالات علوم وتكنولوجيا الأغذية، وسوف يمنح الطلاب مواضيع محدد كل أسبوع ، ويقوم الطلاب بعمل عرض تقديمي شفهي امام أعضاء…

course

هذا المقرر يعرف الطلاب بالتقنيات والأدوات الحديثة المستخدمة في تحليل وتوصيف مكونات الأغذية This course introduces students to modern techniques and tools used in the analysis and…

course

طرق استخلاص وتنقية المركبات - الطرق المتطورة لفصل البروتينات وتقدير  محتوياتها من الأحماض الأمينية - استخدام طرق الفصل الكروماتوجرافى المختلفة  لتقدير الفيتامينات، الأحماض الدهنية، السكريات،…