تجاوز إلى المحتوى الرئيسي
User Image

سليمان بن عبدالله الثواب

Assistant Professor

علوم و تقنية الأغذية - كيمياء وتحليل الأغذاية

كلية علوم الأغذية والزراعة
كلية علوم الأغذية والزراعة (مبنى 2)، الدور الثاني، مكتب 2أ 91/1

إعلان

نبذة تعريفية / مختصر السيرة الذاتية

Education

Doctor of Philosophy in Food Science and Technology

Texas A & M University, College Station, TX, United States 

Completion, May 2023  

 

Master’s Degree in Food Science and Technology: (Thesis based) 

Texas A & M University , College Station, TX, United States 

Completion, Aug. 2017

 

Bachelor’s Degree in Food Science and Human Nutrition 

Qassim University, Qassim, Saudi Arabia

Completion: July 2011

 


Professional Experience

Consultant 

Saudi Food and Drug Authority (SFDA); Riyadh, KSA May 2024 – present

 

Assistant Professor 

King Saud University; Riyadh, KSA Aug 2023 – present

 

Research Assistant 

Cereal Quality Lab, Texas A & M University, USA; Jan 2018 – May 2023

 

Teaching Assistant 

Food Science and Technology dept, Texas A & M University, USA; Jan 2020 – May 2020 

 

Teaching Assistant 

King Saud University, Riyadh, KSA; July 2012 – Apr 2013 

 

Technical Trainer 

College of Food and Environment Technology, Buraydah, KSA; Aug 2011 to July 2012

مجالات الخبره

الاهتمامات البحثية:

  • تحسين الخصائص الكيميائية والحسية للأغذية المحلية من خلال استخدام مكونات جديدة ومستدامة.
  • تحليل الملوثات الكيميائية في الأغذية والبيئة.
  • دراسة تأثير التفاعلات بين النشاء والبروتين والبوليفينول على صحة الأنسان وجودة المنتجات الغذائية.
  • توظيف الحبوب والبقول النوعية و طرق التصنيع الحديثة لتطوير وابتكار أغذية تدعم الاستدامة والأمن الغذائي وتساعد على تحسين صحة الإنسان.

 

Research interests

  • Improving the chemical and sensory attributes of local foods through the utilization of novel and sustainable ingredients.
  • Analysis of trace chemical contaminants in food and environmental matrices 
  • Investigating the impact of starch-protein-polyphenols interactions on human health and product quality.
  • Leveraging the versatility of grains (e.g. sorghum) and pulses with advanced processing technologies to develop sustainably foods (e.g. novel baked products, plant-based meat alternatives) to enhancing human health.  
  • Google scholar

المنشورات
المزيد ...

المواد الدراسية
المزيد ...

course

يغطى هذا المقرر التقنيات والعمليات والابتكارات الخاصة والناشئة في أي مجال من مجالات علوم وتكنولوجيا الأغذية، وسوف يمنح الطلاب مواضيع محدد كل أسبوع ، ويقوم الطلاب بعمل عرض تقديمي شفهي امام أعضاء…

course

هذا المقرر يعرف الطلاب بالتقنيات والأدوات الحديثة المستخدمة في تحليل وتوصيف مكونات الأغذية This course introduces students to modern techniques and tools used in the analysis and…

course

طرق استخلاص وتنقية المركبات - الطرق المتطورة لفصل البروتينات وتقدير  محتوياتها من الأحماض الأمينية - استخدام طرق الفصل الكروماتوجرافى المختلفة  لتقدير الفيتامينات، الأحماض الدهنية، السكريات،…