تجاوز إلى المحتوى الرئيسي
User Image

Mahmood Abdullah

Assistant Professor

Assistant Professor

كلية العلوم
Department of Chemistry, College of Science, P.O. Box 2455, Riyadh-11451, Kingdom of Saudi Arabia, Building 5, 2B, 105
مادة دراسية

Chem. 109 اساسيات الكيمياء العضوية

توصيف المقرر:

المقدمة

انواع الروابط الكيميائية: (الروابط الايونية والتساهمية) - المدارات الذرية والجزيئية (رابطة سيجما وباي) - التهجين - تاثير الحث - الاستقطاب - استرارية الكربوكاتيون - تصنيف المركبات العضوية والمجموعات الوظيفية

الهيدروكربونات الاليفاتية

انواع الهيدروكربونات - (المشبعة وغير مشبعة) - التسمية (الاسماء المنهجية والشائعة) -الايزومرات ( التركيبية والهندسية) -الخواص الفيزيائية للهيدروكربونات الاليفاتية - تحضير الهيدروكربوات المشبعة (الالكانات): هدرجة الهيدروكربونات غير المشبعة - تحلل عامل جرينيارد - تفاعل ثنائي الكيل كوبرات الليثيوم - تفاعلات الهيدروكربونات المشبعة: هدرجة الهيدروكربونات غير المشبعة -تحضير الهيدروكربونات غير المشبعة (الاكينات والالكاينات): تفاعل الحذف (نزع الماء - نزع هاليد الهيدروجين - نزع الهالوجين و قاعدة ستيزف - تفاعلات الهيدروكربونات الغير مشبعة (تفاعلات الاضافة الالكتروفيلية (قاعدة مركفينيكوف), الهدرجة، الهلجنة, الماء والهالوجين، الماء - تفاعلات الاكسدة - حامضية الالكاينات - استخدامات الالكانات، الالكينات والالكاينات.

الهيدروكرونات الاروماتية

الاروماتية: متطلبات التركيب والترابط وقاعدة هوكيل - تشمية المركبات الاروماتية - تفاعلات الاستبدل الاكتروفيلي الاروماتي: (الالكلة، الاسيلة، الهلجنة، النترته والسلفنة) - تاثير المستبدلات في الحلقة على الالاستبدل الاكتروفيلي الاروماتي -تفاعلات السلسة الجانبية (اكسدة الكيل بنزين) - استخدمات المركبات الاروماتية

الكحولات والفينولات والايثرات 

التركيب، التصنيف، التسمية - الخواص الفيزيائية - تحضير الكحولات والفينولات: (تميو الاكلينات - تفاعلات الاستبدلا النيكليوفيلي لهاليدات الالكيل - اختزال الالدهيدات والكيتونات والاحماض - اضافة عامل جرينيارد على الالدهيدات والكيتونات - تحضير الفينولات: (حمض بنزين سلفونيك) - تحضير الايثرات (تحضير ويليامسون) - تفاعلات الكحولات والفينولات والايثرات (تكوين ملح الكحول والفينول) - حامضية الفينولات - تفاعلات الكحولات مع معدن الصوديوم - تفاعلات الكحولات والايثرات مع هاليدات الهيدروجين - تحويل الكحولات الى هاليدات الالكيل - اكسدة الكحولات - تفاعلات الاستبدال الالكتروفيلي للفينولات - الكحولات المحتوية على اكثر من مجموعة هيدروكسيل: جليكول - استخدامات الكحولات والفينولات والايثرات

الالدهيدات والكيتونات 

التركيب والتسمية - الخواص الفيزيائية - تحضير الالدهيدات والكيتونات (تميو الالكين - الاوزنة للاكينات - اكسدة الكحولات) - فاعلات الالدهيدات والكيتونات: ( فاعلات الاضافة النيكليوفيلية (اضافة سيانيد الهيدروجين، الاختزال, اضافة عامل جرينارد، اضافة الكحولات (تكوين الاسيتال والهيمي اسيتال)، اضاقة الامونيا ومشتقات الامين) - استخدامات الالدهيدات والكيتونات

الكربوهيدرات

تعريف وتصنيف السكريات (الاحادية، والثنائية، والمتعددة) - السكريات الاحادية (التسمية - التركيب (الايزمرات الضوئية، التركيب الحلقي، صيغ فيشر, تراكيب هورث)). - تفاعلات السكريات الاحادية: (اكسدة واختزال السكريات الاحادية) - السكريات الثنائية: (مالتوز، سليوبوز، سكروز، ولاكتوز) - السكريات المتعددة: ( السليلوز، النشاء) استخدامت الكربوهيدرات

الاحماض الكربوكسيلية ومشتقاتها

التركيب والتسمية - الخواض الفزيزيائية - حامضية الاحماض الكربوكسيلية - التحضير (تميؤ النيتريل - كربنه عامل جرينيار) - تفاعل الاحماض الكربوكسيلية: (تكوين الاملاح - الاستر، الاميد، الانهيدريد، وكلوريدات الاحماض) - استخدام الاحماض الكربوكسيلية ومشتقاتها.

الامينات

تركيب الامينات - تسمية الامينات - الخوص الفزيائية للامينات - قاعدة الامينات - تحضير الامينات:( اختزال مركبات النيترو، النتيرلات والاميدات، الاكلة الامونيا) - تفاعلات الامينات: (عقارات السلفا - املاح الديازونيوم، (تفاعلات الاستبدال والتكوين) - استخدامات الامينات

الاحماض الامينية والببتيدات والبروتينات

مصادر، تصنيف، تركيب، الخواص الحامضية القاعدية للاحماض الامينية- تفاعلات الاحماض الامينية: (تكوين النينهيدرين، الببتيدات) تفاعل سانجر، تكوين الرابطة الببتيدية - تركيب البروتينات - اهمية الاحماض الامينية.

الاحماض النووية

التركيب الكيميائي: (التركيب العام (النيكليوسيد والنيكليوتيد والحمض النووي) - تركيب وانواع  الاحماض النووية DNA و RNA.

:Course discription

Introduction

Types of chemical bonds: (Ionic and covalent bonds) - Atomic and molecular orbital: (sigma and pi bond) - Hybridization (sp3, sp2, sp) - Inductive effect, polarization, and Stability of carbocations - Classification of organic compounds and functional groups.

 Aliphatic Hydrocarbons

Classes of hydrocarbons: (saturated and unsaturated) – Nomenclature: (IUPAC and common names) – Isomerism: (Structural and Geometrical) - Physical properties of aliphatic hydrocarbons - Preparation of saturated hydrocarbons (Alkanes): (Hydrogenation of unsaturated hydrocarbons - Hydrolysis of alkyl Grignard reagent - Reaction of lithium dialkyl cuprates with alkyl halides) - Reactions of saturated hydrocarbons: (Halogenations) - Preparation of Unsaturated hydrocarbons: (Alkenes and Alkynes): (Elimination reactions (Dehydration, dehydrohalogenation and dehalogenation reactions) and Saytzeff rule) - Reactions of Unsaturated hydrocarbons: (Electrophilic addition reactions (Markovnikov's rule), hydrogenation, halogenation, hydrohalogenation, and hydration - Oxidation reactions - Acidity of alkynes) -Uses of alkanes, alkenes and alkynes

 Aromatic compounds

Aromaticity: structure and bonding requirements and Hückel's rule - Nomenclature of aromatic compounds - Electrophilic aromatic substitution reactions: (Alkylation, acylation, halogenations, nitration and sulfonation) - Effects of substituents on electrophilic aromatic substitution reactions - Side-chain reactions: (Oxidation of alkylbenzenes) – Uses of aromatic compounds.
Alcohols, Phenols and Ethers

Structure, classifications and nomenclature - Physical properties - Preparation of alcohols and phenols: (Hydration of alkenes - Nucleophilic substitution reaction of alkyl halides - Reduction of aldehydes, ketones and acids - Addition of Grignard compounds to aldehydes and ketones) - Preparation of Phenols: (Benzene sulfonic acids) - Preparation of ethers (Williamson synthesis) - Reactions of Alcohols, Phenols and Ethers: (Salt formation of alcohols and phenols (Acidity of phenols and Reaction of Alcohols with Sodium metal) - Reactions of Alcohols and Ethers with Hydrogen halides - Conversion of Alcohols to alkyl halides - Oxidation of alcohols - Electrophilic substitution reactions of phenols) - Alcohols with More Than One Hydroxyl Group; glycols - Uses of aromatic alcohols, phenols and Ethers.

Aldehydes and Ketones

Structure and Nomenclature - Physical properties - Preparation of aldehydes and ketones: (Hydration of alkynes - Ozonolysis of alkenes - Friedel-Crafts acylation - Oxidation of alcohols) - Reactions of aldehydes and ketones: (Nucleophilic addition reaction (addition of hydrogen cyanide, Reduction, Grignard addition, addition of Alcohol (hemiacetal and acetal Formation), addition of ammonia and amine derivatives) - Uses of aldehydes and ketones.

 Carbohydrates
Definitions and Classification (monosaccharides, disaccharides and polysaccharides) – Monosaccharides: (Nomenclature - Structure (Optical isomerism, cyclic structure, Fischer Projection, Haworth Formulas)) - Reactions of Monosaccharides: (Reduction and oxidation of monosaccharides) – Disaccharides: (Maltose, Cellobiose, Sucrose and Lactose) – Polysaccharides: (Cellulose and Starch) - Uses of Carbohydrates.

Carboxylic acids and Their Derivatives

Structure and Nomenclature - Physical properties - Acidity of Carboxylic acids - Preparation: (Hydrolysis of nitrile - Carbonation of Grignard reagents) - Reactions of carboxylic acids: (Salt Formation - Ester, amide, anhydride, and acid chloride formation) - Uses of Carboxylic acids and Their Derivatives.

Amines

Structure of amines - Nomenclature of amines - Physical properties of amines - Basicity of amines - Preparation of amines: (Reduction of nitro compounds, nitriles and amides - Alkylation of ammonia) - Reactions of amines: (Sulfa drugs - Diazonium salts (Formation and Replacement reactions) - Uses of Amines.

Amino Acids, Peptides, and Proteins

Sources, classification and Structure - The acid–base Properties of Amino Acids - Reactions of amino acids: (The Ninhydrin Reaction, Peptides - Sanger reaction - Formation of an amide linkage (The peptide bond: Proteins)) - Structure of proteins – Importance of amino acids.

 Nucleic Acids
Chemical Structure: (General structure (Nucleoside, Nucleotide and Nucleic acids) - DNA; structure - RNA; structure and types) - Importance of nucleic acids
 

ملحقات المادة الدراسية