King Saud University
  Help (new window)
Search


Guidelines_English_Final
تحميل الدليل التدريبي

أسئلة شائعة


 

 

CLS-417-CLINICAL LABORATORY SCIENCES DEPARTMENT

EXAM –SAMPLE CLS-417-Prof.Dr Talat EL KERSH

 

 

1.Choose the most appropriate statement for each of the following:

 

1.      *The specimen for the detection of Streptococcus pyogenes-pharyngitis Is::

    a. throat swab.          b saliva          c. buccal cavity swab   

    d. Sputum                                e.  blood culture.  

 

2.      Common contaminants of blood cultures:

 a. Gram-negative rods                b. Coagulase-negative staphylococci

 c. Staphylococcus aureus          d. Anaerobes     e. None of the above

 

3.      Which organism is Gram-variable (resists discoloration):

 a. Staphylococcus                   b.  Escherichia          c. Streptococcus  

 d. Gardnerella                             e. Enterococcus

 

4.      The time needed for growth appearance on agar plate of most  bacteria is:

   A.48 hours.     B. 24 hours.     C. 72  hours.  D. one week.     E. two weeks.

 

5.      Rapid Candida albicans-identification in a cervical- exudates is by :

a. latex agglutination test          b. special culture

c. Gram stain and 'wet prep' with 10% KOH         d. none of the above

 

6.      The best specimen to isolate CMV in pregnant women is:

         a. Serum     b. Throat swabs      c. CSF             d. Urine

 

7.      Which tests indicates the presence of an infectious virus in a sample:

 a. Hemagglutination Inhibition (HAI)

 b. Immunofluoresence or Fluorescence assays (IF or FA )

 c.Neutralization Tests (NT)    d. Complement Fixation Test (CF)      e. ELISA

 

8.      *Which of the following statements is (NOT TRUE):?

  a.Mycobacterium tuberculosis is acid-fast. 

   B.Streptococcus pneumoniae is soluble in bile 

   c.Staphylococcus epidermidis is coagulase negative.

   d. Escherichia coli grow as LF on MacConkey agar.  

   E. Shigella species are motile in SIM medium.

 

9.      Encapsulated microorganisms rapid diagnosis is by:

              a.Rapid agglutination test        b.Kinyoun stain (cold Z.N.stain)   

   c.India Ink stain     d.Bile-esculin and 6.5% salt medium    

   e.Carbohydrate fermentation

 

10.  *Enterobacteriaceae diagnosis is by :

    a.SSS Co-agglutination test        b.Kinyoun stain (cold Z.N.stain)   

    c.India Ink stain         d.Bile-esculin and 6.5% salt medium     

   e.Carbohydrate fermentation

 

11.  *Differentiation of Group D enterococci from Group D non-enterococci is by:

 a.Inhibition of growth by bacitracin        b.Fermentation of lactose 

 c.Production of CAMP factor                 d.Growth in 6.5% salt broth 

 

12.  *Streptococcus agalactiae(GBS) differ from other streptococci by:

  a.Inhibition of growth by bacitracin        b.Fermentation of lactose 

  c.Production of CAMP factor                 d.Growth in 6.5% salt broth  

 

13.  *A positive CRP test means the patient has:

 a. bacterial infection   b. viral infection 

 c. fungal infection     d. Any of above is true

 

14.  *The causative organism of Rheumatic fever is:

               a. Staphylococcus aureus              b.Streptococcus agalactaiae    

               c.Streptococcus pyogenes             d.Neisseria gonorrheae

 

15.  *The BCG vaccine to prevent tuberculosis is:

  a. whole killed cells of M. bovis      b. live attenuated cells of M .bovis  

  c. a toxoid                                       d. none of the above

 

Answer:1(a),2(b),3(d),4(b),5(c),6(d),7(c),8(E),9(c),10(e),11(d),12(c),13(d),14(c)

 

 

II-Choose only one case of the followings: 

1-Gram(+)coccus primarily associated with urinary tract infections of young females.

  a. The organism is--------- ---------,& it is catalase………and resistant to………disk

  b.other species are include:1------------- --------2----------------------

   c.which are differentiated by:  1-------------------&2-----------------but both are  sensitive

   d-to the antibiotics :1-------------------------------2--------------------------

 

 ii-A serum of a patient with mild jaundice showed the followings:

 1.HbsAg (+)         2.HbsAg Ig G(-)       3.HbcAg(+)        4.HAIgM(-)   &   5. HA IgG(+).

   Comment, what the results indicate:

A-The patient currently have ---------------------------------------------------

B-The patient also have………………before but he is currently …….to HAV.

 

 

III-Put at LEFT number from Column B to CORRECT statements of  column A 

No

COLUMN        A

 

COLUMN                    B

 

Cryptococcus neoformans

1

GTT,Chlamydospores,& it is actadione-R

 

Epidermophytons give alkaline-pH

2

Actadione sensitivity & sugars assimilations API

 

Candida albicans gives positive

3

Budding-yeast,capsulated & urease(+)

 

Yeasts-differentiation is by testing

4

On Dermatophyton –phenol red agar

 

Nocardia asteroides

5

Anaerobic growth (sulfur granules)& Molar-tooth colonies

 

Actinomycosis-sinus diagnosis 

6

Aerobic growth, branching gram(+) bacilli ,mild ZN(+)

 

Lepromine –Positive  PPD test

7

PUO ,resist -dyes,& Widal agglutination test (O: Ag only)

 

Brucella melitensis,cause,diagnosis

8

Tuberculoide-leprosy(M.leprae)

 

Listeria monocytogenes

9

Mannitol(-),NLF Gram(-) rods ,& none-motile

 

Shigella dysetnteriae

10

Gram(+),rods,B-hem, umbrella-motility,27 C

 

Haemophilus ducreyi

11

Wet mount dark motility, cause hard chancre

 

Trponema pallidum

12

Silver-stain in BAL, pnemonitis in ADS-patients, 30 %

 

Neisseria meningitidis CSF-smear

13

GIT, 90% anaerobic-infections (abscesses-in organs)

 

Vibrio vulnificus,diagnosis,&cause

14

Gram(-)diplococci in & out PMNs cells

 

Hlicobacter pylori, diagnosis

15

Halphilic(8%),O+/F+,Oxidase,nitrase(+),septicemia

 

HIV ,diagnosis,& genome

16

Microaerophilic,O-/F-,sea-gull,oxidase,catalase,urease(+)

 

Pneomcystis carini ,diagnosis,cause

17

Trench mouth, diagnosis by Gram-staining ,Penicillin S

 

Bacteriodes fragilis,site,& cause.

18

ELISA, Western blott, diploid RNA, enveloped  

 

Fusobacterium & Borrelia vincinti

19

Infect AIDS-patients(MOTT),positive ZN-staining

 

Mycobacterium avium intracellulaire

20

X-requirement, cause soft chancre

 

 

 
King   Saud University. All rights reserved, 2007 | Disclaimer | CiteSeerx