King Saud University
  Help (new window)
Search


Guidelines_English_Final
تحميل الدليل التدريبي

أسئلة شائعة


                     CLS-411-CLINICAL LABORATORY SCIENCES DEPARTMENT

EXAM –SAMPLE CLS-411-Prof.Dr Talat EL KERSH

 

 

1.Choose the most appropriate statement for each of the following:

 

1.       *Streptococcus pneumoniae possibly cause the following diseases (Except):

    a.Furuncules or Carbuncules    b.Otitis media or mningitis   c.Pneumonia

 

2.       A greenish discoloration of a colony on a 5% sheep blood agar plate is called:

A.  alpha-hemolysis.            B. beta-hemolysis. 

C.  gamma-hemolysis.         D. delta-hemolysis

 

3.       Francisella tularensis can be transmitted by:

         a. rubbing the bacterium into cuts            b.inhalation of the bacterium

         c. bites by infected ticks and deer flays   d.ingestion of contaminated meat

         e. all of the above

 

4.       The BCG vaccine to prevent tuberculosis is:

  a. whole killed cells of M. bovis      b. live attenuated cells of M .bovis  

  c. a toxoid                                         d. none of the above

 

5.       In DPT, the vaccine part to prevent diphtheria is:

   a. whole killed cells              b. live attenuated cells 

   c. a toxoid                             d. none of the above

 

6.       The best specimen for isolating Streptococcus pyogenes-pharyngitis Is:

    a.a throat swab.       b saliva        c.. Sputum     d.. a blood culture.

 

7.       The  optochin sensitivity (S) of colonies on BA is used for the identification of:

 a. staphylococci.     b  meningococci   

  c.pneumococci      d peptococci.        E.enterococci.

 

8.       The Coagulase test  on  (Plasma)  is used for the laboratory identification of:

       a.Escherichia coli         B. Streptococcus pyogenes.   C. Staphylococcus aureus.

       d.Haemophilus influenzae.             E.  Streptococcus agalactiae.  

 

9.       The Diagnosis of gonorrhea in women is by :

       a.Gram stain of vaginal exudate.                      B.the catalase test.

       c.culture of (HVS)vaginal exudate on Thayer-Martin medium.

      d.culture of vaginal exudate on chocolate Agar.

 

10.   Which of the following is NOT true for the organism/disease (mismatched)?

a.Viridans streptococci / sub acute endocarditis          b.GAS/ pharyngitis 

 c.GAB/neonate meningitis    d.Enterococcus faecalis / Toxic Shock Syndrome     

 

11.   Penicillin plus an aminoglycoside synergy is indicated for therapy of:

 a.GAS        b.Enterococcus faecalis    c.S. aureus        d.  S. pneumoniae

 

12.   An effective antibiotic against S.aureus-producing  beta-lactamase  is :

    a.Amphotericin B      b.gentamicin    c.Oxacillin or cloxacillin    d.amoxacillin

 

13.   Which NOT true for Gardnerella vaginalis infection?

 a. Wet smears show many PMNs  WBCells       B.Vaginal pH is increased.

 c. Wet smears yield epithelial cells covered with tiny rods(Clue cells).

 d. It grows on selective human double layer blood agar with beta hemolysis.

 

14.   You have a gram-positive coccus, and when you place some cells into hydrogen peroxide there are bubbles. The organism is most likely:

           a.Streptococcus.   b. Staphylococcus.   c.Aerobic.   d.Anaerobic.

 

 

ANSWER:1(a),2(A),3(e),4(b),5(c),6(a),7(c),8(C),9(c),10(d),11(b),12(c),13(a),14(b)

 

 

II-Complete the followings

 

1.    GAStreptococci give …….hemolysis on Blood Agar

2.    GBS streak on blood agar right angle with S.aureus streak, give ……   

3.    Bacillus anthracis on blood agar is……….and …………

4.    Nocardia is Gram(   ) branching rods, aerobic, & mild acid fast(Molar teeth colonies)

5.    Rapid screening-staining of MTB is by …………..as seen by LP using UVmicroscope

6.    MGIT rapidly detects  growth of-----------------by measuring intensity of …….under UV

 

Answer:1(beta),2(arrow shape +CAMP),3(gamma hemolysis & non motile),4(positive),

               5(auramin-rhodamine- fluorescent- staining), 6(Mycobacterium) (fluorescence)

 

 

III-Put at LEFT the number from B to appropriate statements of Column A

 

NO

COLUMN              A

 

COLUMN              B

 

Bacterial-endosporeulation  means 

1

Conversion of eno-spores to vegetative cells

 

Bacteria spore-germination means

2

From glucose and maltose only

 

Neisseria meningitidis produce acids

3

From glucose only

 

Neisseria gonorrhoeae produce acid

4

Conversion of vegetative cells to spores

 

Group A streptococci(S.pyogenes) cause

5

Bactericidal -(kill bacteria)

 

Penicillin and ampicillin are hydrolysed

6

Rheumatic& Scarlet fevers, and Acute nephritis

 

Penicillin and polymixin are

7

By beta lactamases(penicillinase)

 

Chloramphenicol is broad spectrum

8

Bacteriostatic -(prevent –bacterial growth)

 

Diseases caused by S.aureus are

9

Mycobacterium tuberculosis ,(reading,48 to 72 hr)

 

 Tuberculin test-Use Purified Protein Dof

10

TSS,SSS, food-poisoning, Furuncles& abscesses

 

ANSWER of the above question as follow:

 

III-Put at LEFT the number from B to appropriate statements of Column A

 

NO

COLUMN              A

 

COLUMN              B

4

Bacterial-endosporeulation  means 

1

Conversion of endo-spores to vegetative cells

1

Bacteria spore-germination means

2

From glucose and maltose only

2

Neisseria meningitidis produce acids

3

From glucose only

3

Neisseria gonorrhoeae produce acid

4

Conversion of vegetative cells to spores

6

Group A streptococci(S.pyogenes) cause

5

Bactericidal -(kill bacteria)

7

Penicillin and ampicillin are hydrolysed

6

Rheumatic& Scarlet fevers, and Acute nephritis

5

Penicillin and polymixin are

7

By beta lactamases(penicillinase)

8

Chloramphenicol is broad spectrum

8

Bacteriostatic -(prevent –bacterial growth)

10

Diseases caused by S.aureus are

9

Mycobacterium tuberculosis ,(reading,48 to 72 hr)

9

 Tuberculin test-Use Purified Protein Dof

10

TSS,SSS, food-poisoning, Furuncles& abscesses

 

 

III-Complete the followings

 

1V-Name the medium used to grow each of the following organisms, ONE disease they caused and modes of transmission, Virulence  factor for the stated disease and organism-reservoir.

 

Organism                     

Medium

Disease 

V. factors

Transmission by

Reservoir

Actinomyces Israeli

AnO2BA

Sinus-jaw

Form-Sulfur granules

endogenous

N.flora-mouth

Legionella pneumophila

 

 

 

 

 

Neisseria gonorrhoeae

 

 

 

 

 

Francisella tularensis

 

 

 

 

 

Klebsiella granulomatis

 

 

 

 

 

Pasteurella maltocida

 

 

 

 

 

 

 

 
King   Saud University. All rights reserved, 2007 | Disclaimer | CiteSeerx