Search
 |  Sign In
 

Guidelines_English_Final

 Content Editor Web Part

202 FSN  Principles of Food Sciences

GREDING

First med term:20

Second medterm:20

Assighiment:10

Final exam:50

Text( Recommend ):  Vaclavik,V.A.1998.Essentials of Food Science.Chapman and Hall.New York.

Content:

 Overview of food prouduction and Nutritional status in the Kingdom and worldwide.

Food Group(milk-meat-legumes and eggs-vegetables-fruits-cereals and bread products).

Physical,chemical and microbial spoilage of foods.

Introduction to food preservation.

Food commodities(milk and dairy products,vegetables and fruits,cereals,meats,lipids and sugar.

 

  

عملي تحليل الأغذية  317غذت

الوحدات الدراسية:2 عملي

المستوى :السادس

توزيع الدرجات:العملي 40 درجة

التقارير الأسبوعية:15 درجة.

الامتحان العملي الأول:10.

الامتحان العملي النهائي:15 .

وصف محتويات المقرر:

  1. الأسبوع الاول :طرق اخذ وتحليل العينات للتحليل.
  2. الأسبوع الثاني :تحضير المحاليل القياسية.
  3. الأسبوع الثالث: تحضير المحاليل المنظمة.
  4. الأسبوع الرابع:طرق المعايرة.
  5. الأسبوع الخامس: تفدير الرطوبة باستخدام الفرن الحراري وجهاز الأشعة فوق الحمراء.
  6. الأسبوع السادس: تقدير الدهون باستخدام جهاز سوكسلت.
  7. الأسبوع السابع:تقدير البروتين باستخدام جهاز كلداهل.
  8. الأسبوع الثامن: تقدير السكريات بالطرق المختزلة وجهاز الامتصاص الضوئي.
  9. الأسبوع التاسع: تقدير الحموضة الكلية والمتطايرة

10. الأسبوع العاشر: تقدير فيتامين ج

11. الأسبوع الحادي عشر: تقدير حموضة الزيت.

12. الأسبوع الثاني عشر: قياس تزنخ الزيوت (رقم البيروكسيد).

المراجع:

 حسن,محمد إبراهيم وعاطف أنور أبو عرب.2002.تحليل الأغذية.دار الفجر للنشر والتوزيع.القاهرة.

 

 

First week:  Methods of sampling and handling of samples for analysis.

Seconed week: preparation of standard solutions- Preparation of buffer solutions

Third week: Method of titration.  

Fourth week: Determination of moisture.

Fifith week: Determination of fat

 Sixth week: Determination of protein.

Seventh week:  Determination of sugars by Spectrophotometer.  

Eighth week:  chromatography and their applications in foods analysis.

Ninth week: Determination of food acidity.

                  

                   Tenth week: Determination of food preservative and additive.

 

                       Eleventh week: Determination of vitamin C.

 

                       Twelfth week: Determination of peroxide number.

 

 

 

King Saud University. All rights reserved, 2007 | Disclaimer |   CiteSeerx