King Saud University
  Help (new window)
Search


Guidelines_English_Final
تحميل الدليل التدريبي

أسئلة شائعة


 

Course Designation: PHG 413

Course name: Pharmacognosy III

No. of Credits: 2 (1+1)

Level: 7

Course Description:

The course deals with a comprehensive study of hormones, enzymes, vitamins and minerals, with reference to other steroids of pharmaceutical interest. Aspects to be covered include conventional and biotechnological sources, chemical characters, Biological functions and their relation, deficiency, toxicity, clinical indications and commercial production. The course also covers biologics like vaccines, toxins, venoms and antisera; in addition to discussion of the allergens, their types, sources and natural treatment. The course deals also with natural colorants technology, applications in nutrition, food industry and food analyses in general.

وصف المقرر:

يشمل المقرر دراسة وافية للهرمونات و الأنزيمات والفيتامينات والمعادن بالإضافة إلى الاستيرويدات الأخرى الهامة، حيث تشمل دراسة مصادرها المختلفة وخواصها الكيميائية ووظائفها الحيوية والعلاقة بينهما والعوز والسمية واستعمالاتها الطبية وإنتاجها تجارياً. كما يشتمل المقرر على دراسة المستحضرات الإحيائية كاللقاحات والتو كسينات ومضاداتها إضافة إلى السموم وأمصالها وكذلك المواد المسببة للحساسية بأنواعها المختلفة والطرق الطبيعية للعلاج. كما يتضمن الحديث عن التقنيات والتطبيقات الحديثة للملونات الطبيعية في الغذاء والصناعات الغذائية وتحليل الأغذية بشكل عام.

 

 

 

 

Textbooks: 

1) Jane Higdon: An-Evidence-Based Approach to Vitamins and Minerals. 2003Thieme Medical Publisher.

2) G. Litwack & A.W. Norman: Hormones, 1997 Academic Press.

3) Delgado-Vargas and Paredes-Lopez: Natural Colorants for Food and Nutraceutical Uses. 2003 CRC Press.

 

 

 

Topic

Detail

Lecture

1- Hormones

  • Introduction of Endocrine System
  • Classes of Hormones
  • Mechanism of Actions and regulations
  • Hypothalamus
  • Pituitary Gland

 

2

 

  • Thyroid gland
  • Parathyroid gland

1

 

  • Pancreas
  • Liver
  • Heart

1

 

  • Adrenal gland
  • Sex hormones

2

2- Vitamins

  • Fat soluble vitamins

1

 

  • Water soluble vitamins

2

3- Minerals

 

1

4- Biologics

 

2

5- Allergens

 

1

6- Food supplements and

     coloring agents

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 LECTURE 413 PHG

413PHG- lecture3.pptx413PHG- lecture3ابتسام سعد فهد الشدى
lecture 2 413PHG.pptlecture 2 413PHGابتسام سعد فهد الشدى
PHG 413 lecture-1.pptPHG 413 lecture-1ابتسام سعد فهد الشدى
PHG 413 lecture-6.pptPHG 413 lecture-6ابتسام سعد فهد الشدى
413 PHG lecture-5.ppt413 PHG lecture-5ابتسام سعد فهد الشدى
413 PHG lecture -4.ppt413 PHG lecture -4ابتسام سعد فهد الشدى
King   Saud University. All rights reserved, 2007 | Disclaimer | CiteSeerx